Positief denken met Norman Vincent Peale

Norman Vincent Paele

Een mens geraakt niet ver met “Had ik maar…”. Geloof me, ik heb het lange tijd geprobeerd. Piekeren en jezelf verwensen, helpt niet. Praktische houvast en routine wel. Door bepaalde tips telkens opnieuw op te volgen, kun je namelijk positief leren denken.

Dat geloofde Norman Vincent Peale althans: je wordt wat je vaak denkt. Als je vaak denkt dat je iets kunt, zul je het uiteindelijk ook kunnen. Positief denken kun je volgens hem dus leren.

Of het allemaal zo gemakkelijk is, valt te betwisten. Maar bepaalde van zijn inzichten blijken een echte houvast in moeilijke momenten. Dit zijn mijn favoriete tips uit zijn boek ‘The power of positive thinking':

1. Pak obstakels aan

Je kent het wel: er moet iets gebeuren waar je echt geen zin in hebt. Dus je stelt het uit. En in tussentijd maak je er een heuse draak van in je hoofd. Als je dingen meteen aanpakt, vragen ze minder energie en zijn ze geen reden meer om te piekeren

2. Zoek de positieve kant van een probleem

Als je een probleem bekijkt als een unieke kans om iets te leren, is het gemakkelijker om het aan te pakken. Je zult er bovendien een beter gevoel aan overhouden als er toch iets misgaat. Want ook daar leer je uit.

3. Wat je verwacht, krijg je

Als je verwacht dat je zult mislukken, zal dat gebeuren. Want dan zie je in alles het bewijs dat je gaat falen. Zo kun je jezelf van eender wat overtuigen. Je hersens zullen zien wat jij ze zelf voorspiegelt. Waarom zou je het dus niet omdraaien en geloven dat je iets zult kunnen?

4. Ontwikkel goede denkgewoonten

Ik zei het al: je wordt wat je denkt. Dingen negatief zien, is niet moeilijk. Het is altijd wel te warm, te koud, te zoet of te zout. Dat soort denken kun je met veel tijd en geduld veranderen. Focus op positieve dingen en ban negatieve gedachten.

Omdat dat laatste allesbehalve gemakkelijk is, helpt het om deze vijf vragen te overlopen als je het moeilijk krijgt.

Wil je de andere 6 tips uit Normans boek kennen? Je leest ze op the Positivity Blog.

Succes!

About Veerle

Persoonlijke blog. Mijmeringen en belevenissen. Voorkeuren en frustraties. Ik haak alles wat je wilt. Een sjaal, een knuffelbeer, een nieuw lief.
This entry was posted in Mindfulness oefening. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>