Het avontuur in Disnepland

Allereerst, om een stortvloed aan commentaar te vermijden: dat is geen schrijffout. Ik dacht vroeger dat er Disnep stond. Om heel eerlijk te zijn: ik dacht dat er Gisnep stond. Met die rare gekrulde letters ook. Dertien jaar lang heb ik gedacht dat ik een heel raar iemand was. Zo lang is het geleden dat ik voor het eerst met mijn ouders en broers naar Disneyland trok. Dat was het moment waarop ik toegaf dat ik het logo lichtjes anders interpreteerde dan de gemiddelde bezoeker. Ze hebben mij met zijn vieren vierkant uitgelachen. Gerrit stelde me gerust. Hij dacht vroeger ook dat er Disnep stond. En met ons 216 anderen. Dat van die omgekeerde G in het begin, daar sta ik nog steeds alleen in. Maar de conclusie luidt: ik ben niet raar, ik ben slim en kritisch. Andere kindjes staan er niet bij stil en lopen gillend Mickey achterna. Ik denk dan weer teveel na. Maar dat is een andere discussie.

Nu we het toch over Mickey hebben. Mijn liefde voor hem en zijn vriendjes is wat dubbel. Ik zou niet zo kort door de bocht gaan als een niet verder bij naam genoemde persoon die de hele dag “Mickey is een klootzak.” liep te brommen, maar een paar kanttekeningen zijn toch op zijn plaats. Bijvoorbeeld: alles wat je moet betalen, hebben ze gepimpt met Mickey’s kop en daarmee drie keer zo duur gemaakt. Paraplu’s, boxershorts, portefeuilles, diademen met oren, hoeden met oren, snoep, stickers, sokken, kortom, alles. Sta je aan te schuiven voor een flesje water, dan hangt aan dat kraam popcorn in een houder… met oren. Zeg maar eens twaalf uur lang nee tegen een zeurende kleine.
Ten tweede: wat ze je ook wijsmaken, neem gerust liters water en zakken eten mee. Wij hadden alles mooi in de auto gelaten, maar in het park hebben we menig familie boterhammen, chips, koeken en water zien bovenhalen. Als een half litertje water 3 euro kost en het rond de 30 graden is, weet je waar je voor staat als je je eigen voorraad thuis laat. De kleinere eetgelegenheden sluiten trouwens al om 19u, voor de parade begint. Dat zeggen ze er helaas nergens bij, dus je kijkt lelijk op je neus en verliest behoorlijk wat tijd wanneer je na dat uur nog op zoek gaat naar eten. Maar aan al die dingen kan Mickey natuurlijk niet doen. Die danst tijdens de parade de ziel uit zijn lijf en houdt zich vast niet bezig met de dagelijkse beslommeringen.
En last but not least: ik ben best kwaad op Walt voor het belachelijke, romantische ideaal waar hij me mee heeft opgezadeld. En met mij ongetwijfeld vele andere meisjes. Geen vent die aan de disneyprinsen kan tippen. Misschien klasseer ik dat ideaalbeeld best verticaal en vat ik het het zo op: toen ik de Kleine Zeemeermin en haar prins tijdens de stoet toeriep dat ze mekaar moesten kussen, riep een anonieme mannelijke medetoeschouwer: “Ja! Tetten bloot!” Up yours, Walt.

Voor wie eraan twijfelt: we hadden wel degelijk een heel leuke dag. De warmte speelde ons wat parten, dus we hebben het wat trager aan gedaan en niet alle attracties kunnen doen, maar het was zeker de moeite.

Nog enkele tips: ga op tijd je fast pass halen bij de attracties die je zeker wilt doen. Het staat namelijk nergens vermeld, maar het aantal fast passes voor een dag is beperkt. Je kunt met je ingangsticket passes aanvragen bij bepaalde attracties, en dan mag je later terugkomen en het grootste deel van de wachtrij overslaan. Dat ‘later’ kan variëren van een uurtje later tot een halve dag later. En wanneer de ene pass nog loopt, kun je geen tweede aanvragen bij een andere attractie. Je vermogen tot logisch denken en plannen wordt dus uitgedaagd.
Ben je gewond, dan kun je enkel bij de first aid aan Central Plaza terecht. Daar krijg je een ijszak in ruil voor zowat al je persoonlijke gegevens. Dat weet ik voor één keer niet omdat ik lomp ben geweest, maar omdat een dag slenteren en aanschuiven net iets teveel was voor mijn knie. Tot slot: dit jaar bestaat Disneyland Parijs 20 jaar, en om dat te vieren, krijgt iedereen voor zijn verjaardag een gratis ticket. Je kunt een ticket aanvragen en krijgt het per mail opgestuurd. De enige voorwaarde is dat je binnen de 6 dagen na je verjaardag naar Gisnepland gaat. Kleine moeite voor een cadeau van zo’n 74 euro. Dank u, Mickey.

This entry was posted in Buitenland and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>