Dubai uncensored (2)

Intussen ben ik vijf volle dagen in Dubai. Mijn kont is roodverbrand van te lang in de zon te liggen (tip: laat je kont geen vijf minuten alleen) en ik ben een beetje moe van alle indrukken. Het lijkt wel of ik alles dubbel zo intens beleef nu ik alleen op reis ben. Ga je met twee, dan deel je alles. Nu is alles van mij. Ik kan nog zoveel foto’s op Facebook posten als ik wil, niemand liep vanmiddag met mij door de soeks. Niemand heeft met mij tweeënveertig keer “No, thanks” geantwoord op de vraag “Handbag, ma’am? Gucci? Prada? Good Dubai price?” En niemand heeft zich samen met mij afgevraagd of die moslimmannen nu eigenlijk een onderbroek dragen onder dat witte kleed van hen. En daar ben ik blij om. Het is voor het eerst dat ik een reis zo intens beleef.

Maar ik ga jullie niet lastigvallen met mijn filosofische bedenkingen. Ik heb al meermaals de vraag gekregen naar tips. Wat moet je zeker bezoeken in Dubai, mag je met blote schouders rondlopen, van die dingen. Hoewel mijn mening natuurlijk niet zaligmakend is, zet ik mijn ervaringen graag op een rijtje.

Burj Khalifa en Dubai Mall

De Burj Khalifa is het hoogste gebouw ter wereld. Indrukwekkend langs de buitenkant, maar als je reserveert, kun je ’s avonds in de At.Mosphere bar iets gaan drinken. Vrouwen moeten daarbij enkel op hun kleding letten, mannen ook op hun portefeuille. Zij moeten minstens 200 Dirham uitgeven, wat overeenkomt met 40 euro. Daar zit je snel aan als je alcohol drinkt, daar niet van. Het is niet voor niets een Armani hotel. Hou er wel rekening mee dat je hier als bestuurder geen druppel alcohol mag drinken. Wat op zich geen probleem is, want de taxi’s zijn hier zoveel goedkoper dan bij ons, dat je geen auto hoeft te huren.

Dubai Mall, die naast de Burj Khalifa ligt, is het grootste winkelcentrum ter wereld. In februari wordt er over de hele stad een shopping festival gehouden. Alleen al in Dubai Mall vind je 1200 winkels. En dan zijn er nog een vijftal malls. De prijzen zijn dezelfde als bij ons, alleen vind je hier alle merken op één plaats. Shoppen tot je erbij neervalt is dus echt niet moeilijk.

De oude stad: Al Bastakiya en de soeks

 

De beste manier om dit deel van de stad te bezoeken, is met de Big Bus Tour. Ik vind het altijd behoorlijk belachelijk om zo’n hop-on hop-off bus te nemen, maar hier is het best praktisch. De metro bestaat hier uit twee centrale lijnen, en dat is het dan wat openbaar vervoer betreft. Taxi’s zijn er meer dan genoeg, maar als je de toer die de bus aflegt met taxi doet, ben je meer tijd en geld kwijt dan met de bus.

Ik geef het grif toe, Dubai is niet zo mijn stad. Het is hier allemaal zo verdomde artificieel. De soeks zijn daarentegen wel helemaal mijn ding. De kledingsoek of kortweg oude soek is behoorlijk rustig vergeleken met de goud- en kruidensoeks. Je kunt er rondslenteren langs Dubai Creek (waarop je een boottrip kunt maken die in de prijs van de Big Bus Tour begrepen zit) en de verkopers zijn hier minder agressief dan in de andere twee soeks.

In Al Bastakiya is het heel rustig, haast doods. Toch is het in dit (oudste) deel van de stad heel leuk vertoeven. Als je niet duizelig wordt van de hitte in de steegjes, althans. Er zijn heel wat authentieke eet- en drinkgelegenheden. De kamelenburgers die ze hier serveren, zijn een aanrader. Al was het maar om te kunnen zeggen dat je kamelenvlees gegeten hebt.

Woestijnsafari

 

Om als een gek te worden rondgereden, hoef je niet tot in de woestijn te trekken. Daarvoor volstaat een taxirit door de stad. Dune diving is echter het locale excuus om alle remmen (letterlijk) los te gooien. De bestuurders houden onderling een competitiestand bij, dus in wiens auto je ook kruipt, door mekaar geschud word je sowieso. Tijdens het rijden zette mijn chauffeur ook nog eens loeiharde Arabische muziek aan, en zette het op een kelen. Het had net zo goed een offerlied kunnen zijn, want wie weet waar ze je naartoe rijden. Voor hetzelfde geld maken ze je koelbloedig af achter een of andere woestijnduin. Als ze je laten leven (tip: kruip niet in de koffer, maar ga op de achterbank zitten), mag je wat rondrijden op een kameel en kijk je naar buikdanseressen terwijl je op kussens eet onder de Dubaise sterrenhemel. Het zou romantisch zijn als je vijf minuten nadat je gedaan hebt met eten niet opnieuw die jeep in moet. Heb je een zwakke maag, neem dan een zakje mee. Of eet gewoon niet.

Burj Al Arab

 

Ook de Burj Al Arab is een luxehotel. Je kunt er reserveren voor een afternoon tea, een concept dat op elke verdieping anders is. De tea in Junsuí, ‘pure Asia’, is geen theetje, maar een menu van zeven gangen. Met thee. Sushi, dim sum, een soepje en dat allemaal in een mooi kader. Je betaalt er 250 dirham voor, of zo’n 50 euro. Ook hier krijg je bij de bevestigingsmail een dresscode toegestuurd. Pak dus vast een deftig kleedje in. Verder valt het best mee met de kledingregels. Je moet niet in je bikini de stad intrekken (maar dat mag in pakweg Barcelona ook niet), maar ik heb hier al decolletés gezien waar heler legers in kunnen verdwijnen, dus het valt allemaal best mee. Vergeet in ieder geval nooit een sjaal en/of trui. Want de airconditioning (AC voor de vrienden) staat hier behoorlijk hard. Je wilt geen namiddag zonder mouwen in een mall rondlopen. Ook niet als je niet zo gevoelig bent aan koude als ik.


De komende dagen ga ik naar Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, laat ik me masseren en ga ik naar Wild Wadi Splash, een waterpretpark. ’s Avonds staan nog enkele bars op de planning. Daarover later meer!

About Veerle

Persoonlijke blog. Mijmeringen en belevenissen. Voorkeuren en frustraties. Ik haak alles wat je wilt. Een sjaal, een knuffelbeer, een nieuw lief.
This entry was posted in Buitenland and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>