Een pauze voor je gedachten

De theorie zegt dat dingen waar je aandacht aan geeft, groter worden. Als je dus piekert over iets, wordt dat ding net groter. Geef je aandacht aan positieve dingen, dan krijgen die een belangrijker plaats in je leven. Met de tienvinger dankbaarheidsoefening die ik in mijn vorige blogpost uitlegde, kun je meer aandacht geven aan positieve dingen. Maar hoe stop je dat piekeren?

Omgaan met negatieve gedachten en gevoelens

Meer aandacht geven aan positieve dingen neemt natuurlijk niet weg dat je piekert. En omdat negatieve ervaringen, gedachten of gevoelens onderdrukken kan leiden tot een depressie, is het niet de bedoeling dat je ervan wegloopt. De dankbaarheidsoefening heeft dan ook niet als bedoeling om dingen te onderdrukken, maar om de aandacht voor wat wel mooi en goed is niet te verliezen.

Hoe ga je dan precies om met negatieviteit? Dat zal ik in meerdere blogposts proberen uitleggen. Vandaag beginnen we bij het begin: verwijt jezelf niet dat je triest of aangedaan bent. Hoe meer je vecht tegen een gevoel, hoe erger je het maakt. Accepteer dus hoe je je voelt. Daarna kun je bewust kiezen hoe je reageert.

Wat voel ik eigenlijk?

Iedereen zegt altijd dat haat en liefde dicht bij elkaar liggen, en dat geldt voor veel andere gevoelens ook. Om te beslissen hoe je wilt reageren, moet je dus eerst weten wat je precies voelt.

Ik weet dat ik had beloofd dat ik het niet over mediteren zou hebben. Maar een adempauze of ademruimte is niet echt mediteren. Niet helemaal. Je neemt even de tijd om tot jezelf te komen en te beseffen wat er in je omgaat. En wat jij nodig hebt. Je zult zien dat je minder impulsief reageert eens je dit weet, wat alleen maar voordelen heeft.

Dit klinkt trouwens alsof ik altijd helemaal zen ben en alles onder controle heb. Dat is zeker niet het geval. Maar ik merk wel dat het stukken beter gaat als ik de tijd neem voor een ademruimte wanneer ik die nodig heb.

Adempauze

 1. Stop
  Neem de tijd om te stoppen. Erken dat de boog gespannen staat en stap even weg.
 2. Kijk
  Stel jezelf de volgende vragen: Welke gedachten heb ik? Welke gevoelens ervaar ik? Wat voelt mijn lichaam? Probeer niet te oordelen of onaangename gevoelens niet weg te duwen. Probeer gewoon te zien wat er aanwezig is.
 3. Kom tot jezelf
  Hier gaan we! Concentreer je op je adem. Dat kan door je hand op je buik te leggen en die op en neer te voelen gaan, of je te focussen op het gevoel van je adem die langs je neusvleugels gaat.
 4. Stap naar buiten
  Verleg je aandacht naar je hele lichaam (heb je ergens pijn?) en daarna naar je omgeving. Als je merkt dat je iets nodig hebt, zorg daar dan voor. Maak bijvoorbeeld even een wandeling.
 5. Doe
  Nu je rustig bent, kun je beslissen wat je gaat doen.

About Veerle

Persoonlijke blog. Mijmeringen en belevenissen. Voorkeuren en frustraties. Ik haak alles wat je wilt. Een sjaal, een knuffelbeer, een nieuw lief.
This entry was posted in Mindfulness oefening. Bookmark the permalink.

3 Responses to Een pauze voor je gedachten

 1. Pingback: Gelukkig het nieuwe jaar in »

 2. Stephanie says:

  Wauw, heel erg leuk geschreven! Dit is iets wat ik al jaren toepas, maar waar veel mensen niet echt bij stilstaan. De dankbaarheidsoefeningen van je vorige post pas ik zelf ook dagelijks toe. Heel leuk om te lezen.

  Love,
  Stephanie (http://stephaniesmolders.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>