Gelukkig het nieuwe jaar in

Met Nieuwjaar maken we met zijn allen de Grote Vergelijking. Onze avond moet minstens even leuk zijn als die van anderen. De getallen kunnen niet groot genoeg zijn. Feestte je niet met 24 anderen, dronken jullie geen 50 flessen champagne en was je voor 6 uur ’s morgens thuis? Dan was je avond maar gewoontjes. Zat je alleen thuis, dan ben je ronduit een sukkel.

Aangenaam

Hier spreekt een sukkel. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar geleerd om vast te houden aan mijn eigen waarden en me niet te laten leiden door die van anderen, of ik kampte nu al met mijn eerste dipje van 2015. Verschillende mensen bestempelden mijn date met mijn zetel namelijk met ‘oei’, ‘ocharme’, ‘saai’ of ronduit ‘zielig’.

Hokjes

Als iemand je kleineert, dan zegt dat meer over die persoon dan over jou. Toch kunnen woorden kwetsen. Merk je dat je er negatieve gedachten door krijgt, dan kun je die van je afzetten met enkele simpele vragen.

 1. Is deze gedachte waar? Past ze bij de feiten?
 2. Helpt deze gedachte mij iets te bereiken? Of breekt ze mij enkel af?
 3. Oordeel ik vanuit mijn eigen perspectief? Hoe zou je beste vriend(in) erover denken?
 4. Ben ik te streng voor mezelf?
 5. Neem ik het wat te zwaar op?
 6. Doet dit er binnen 5 jaar nog toe?

Dit is wat kort door de bocht en ik ga er later verder op in, maar deze lijst kan alvast helpen om negatieve gedachten te tackelen. Heb je graag wat hulp om negatieve gedachten te ontdekken en ermee om te gaan? De app Moodkit heeft mij daar al vaak mee geholpen.

Het kan dat je niet meteen beseft dat je je gekwetst voelt. Met een adempauze kun je erachter komen wat er precies aan schort.

Kin omhoog

Ik heb alvast geconcludeerd dat ik geen zielig persoon ben omdat ik in mijn zetel zat met Nieuwjaar. We hebben er een leuke avond van gemaakt. Dat is wat telt. Wedden dat jouw avond evenmin zielig was?

About Veerle

Persoonlijke blog. Mijmeringen en belevenissen. Voorkeuren en frustraties. Ik haak alles wat je wilt. Een sjaal, een knuffelbeer, een nieuw lief.
This entry was posted in Mindfulness oefening. Bookmark the permalink.

3 Responses to Gelukkig het nieuwe jaar in

 1. karin says:

  zalig stukje. Jouw leven en doen wat jij fijn vindt, daar zal je gelukkig van worden. Gelukkig Nieuwjaar Veerle!

 2. Zjizjipke says:

  Allereerst een zalig nieuwjaar gewenst :-) En je kan maar genoten hebben van je zetel! Een tijdje geleden voelde ik mij ook nog een sukkel omdat ik liever met mijn haakwerk onder een dekentje in de zetel zat op zaterdagavond in plaats van tot ‘s morgens op café te gaan. Ommekeer? Een boek van Gretchen Rubin ‘the happiness project’. Wat mij sindsdien is bijgebleven is dat jouw manier om plezier te maken of een fijne avond niet dezelfde is al die van iemand anders. En dat geen van beide daarom minder, sulliger of zieliger zijn! Vind je het zalig om thuis een boek te lezen of met vrienden in de zetel te hangen, good for you! Vind je niks leuker dan tot negen uur ‘s morgens te fuiven en te drinken, good for you! Doe wat je zelf wil, het leven is te kort om dingen te doen die je maar zozo vindt alleen maar omdat sommige mensen dat zielig vinden. Misschien durven ze er zelf niet voor uitkomen dat ze liever iets anders doen ;-)
  En ja, oudjaar was hier met zijn tweetjes koken, lekker eten, vuurwerk kijken en samen gezellig in de zetel hangen :-) I loved it!

 3. Pingback: Positief denken met Norman Vincent Peale »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>